Matthias Casse, nummer 1 van de wereld

13/02/2020

De 22-jarige judoka heeft goud gepakt op de grand slam van Parijs. Het was tien jaar geleden dat een Belg die grand slam nog gewonnen had.

De Antwerpenaar heeft de toeschouwers op de grand slam van Parijs verwend. De ene na de andere tegenstander stelde hij buiten strijd: de Rus Azizov, de Mongool Otgonbaatar, de Fransman Djalo, de Moldaviër Gotonoaga en de Portugees Egutidze. Hij eindigde in de finale tegen de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev, die hij eveneens versloeg.

Deze zege katapulteerde hem naar de top van het klassement van de Internationale Judofederatie (IJF) in de klasse tot 81 kg. 15 punten scheiden de Belgische nr. 1 (7.504 punten) van de Israëli Sagi Muki (7.489 punten). Deze had hem trouwens verslagen op het WK judo in Tokio in 2019. Matthias Casse had daar zilver gewonnen.

De judoka had al in meerdere wedstrijden geschitterd in 2019. Hij had immers al twee keer goud gewonnen: op de Europese Spelen in Minsk en op de Masters in China. Op de grand slam van Düsseldorf en Bakoe veroverde hij al brons.

Dit jaar nog kunnen we Matthias Casse onder meer aanmoedigen op de Grand Prix in Rabat en op de Europese Spelen in Praag. Hij doet ook weer mee aan de Olympische Spelen in Tokio, waar hij op goud hoopt.