Luca Brecel eerste Belgische winnaar van fullrankingtoernooi snooker

30/08/2017

Luca Brecel heeft de China Championship snooker op zijn naam geschreven. Hij is de eerste Belgische speler die een fullrankingtoernooi snooker wint. Door zijn overwinning komt Brecel ook de top zestien van de wereld binnen.

Het Belgische snookertalent Luca Brecel was in de finale van de China Championship te sterk voor zijn Engelse tegenstander Shaun Murphy. De 22-jarige Brecel mocht zo voor het eerst in zijn carrière een fullrankingtoernooi op zijn naam schrijven. Het is ook de eerste keer dat een Belg daarin slaagt. Brecel legde de basis van zijn overwinning in de China Championship in de kwartfinales, toen hij levende legende en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan wist te verslaan.

Brecel gaat niet alleen met de premie van 164.000 euro naar huis, maar klimt op de wereldranglijst snooker ook naar de vijftiende plaats. Dat is zijn hoogste notering ooit. Als hij die plek in de top zestien tot eind april 2018 vasthoudt, is hij rechtstreeks voor het WK in Sheffield gekwalificeerd. Begin oktober wil Brecel die plaats alvast verdedigen tijdens de European Masters in het Belgische Lommel. Het is 23 jaar geleden dat België nog een fullrankingtoernooi snooker organiseerde.