Luca Belgian Bullet Brecel is nieuwe wereldkampioen snooker

04/05/2023

De Belg versloeg de Brit Mark Selby in de WK-finale. Niet één speler van het Europese vasteland heeft hem een dergelijke prestatie op dat niveau in het snookeren ooit voorgedaan.

Luca Brecel werd geboren op 8 maart 1995 in het Limburgse Dilsen-Stokkem, bij Maasmechelen. In 2011 werd hij professioneel snookerspeler. Als jongste ooit wist hij door te stoten naar een finaleplek op een WK, amper 16 jaar oud en dus vrij vroeg. Maar in het mythische Crucible-theater in Sheffield, Groot-Brittannië, een echte snookertempel, sneuvelt hij telkens in de eerste ronde.

De Belg laat zich niet onder druk zetten dit jaar. Liever dan, zoals zijn meeste concurrenten, lange trainingssessies te ondergaan, gaat hij met vrienden pintjes drinken. En het succes lacht hem toe!

Eerst schakelt Brecel, bijgenaamd The Belgian Bullet, in de achtste finale de Welshman Mark Williams uit (drie WK-zeges) en daarna scalpeert hij levende legende en zevenvoudig wereldkampioen, de Brit Ronnie O’Sullivan. In de halve finale gaat hij op een haar na onderuit tegen Si Jiahui, het Chinese snookerwonder van amper 20. Van 5-14 knokt hij zich verbluffend sterk terug tot 17-15.

Ondanks de inzet blijft de Limburger in de finale zijn speltechniek trouw. Met zijn typische alles-of-nietsstijl nestelt hij zich in een gunstige positie (10-15) voor de laatste reeks tegen de Brit Mark Selby, viervoudig wereldkampioen. Deze zal enkele frames winnen en zo de spanning tot het uiterste opdrijven. Maar Luca Brecel was bij machte om de laatste drie frames die hij tekortkwam binnen te halen en biljartgeschiedenis te schrijven.

Een Belg wereldtopper snooker, da’s historisch!