Kevin De Bruyne op podium met ’s werelds best gepositioneerde spelers

23/02/2023

Volgens het Cies Football Observatory is de Rode Duivel momenteel ’s werelds derde best gepositioneerde speler.

Het Cies Football Observatory is een onderzoeksbureau dat deel uitmaakt van het onafhankelijke Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES) in het Zwitserse Neuchâtel, in 2005 opgericht door dr. Raffaele Poli en dr. Loïc Ravenel. Het is gespecialiseerd in de analyse van voetbalstatistieken, met behulp van kwantitatieve methoden.

Zopas kwam het CIES met een rangschikking van de spelers die zich het voorbije jaar het meest trefzeker toonden. Ze is gebaseerd op een kwantitatieve index die rekening houdt met het aantal geslaagde dribbels en voorzetten, de speeltijd en het sportieve gehalte van de gespeelde wedstrijden. Alleen profvoetballers die de afgelopen 365 dagen minstens 1.000 minuten in een kampioenschap meespeelden zijn in deze rangschikking opgenomen.

Op een index 100 behaalt Kevin De Bruyne 98,4. De Rode Duivel, in de Engelse ploeg Manchester City aanvallend middenvelder, komt na de Catalaan Ousmane Dembélé (100) en de Madrileen Vinicius (98,7).

Merk ook op dat de nieuwkomer bj Bayern, João Cancelo, de best geplaatste verdediger is, dat Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Ângelo Gabriel (Santos FC) en Jamal Musiala (Bayern) het jongst zijn en dat de onverslijtbare Luka Modrić (Real Madrid) de veteraan in de ranglijst is.

De Rode Duivel staat statistisch ontegensprekelijk op het toppunt van zijn kunnen, nadat hij eind vorig seizoen de trofee voor beste speler van het Engelse kampioenschap won.