Jochen Zeischka breekt wereldrecord deltavliegen

15/01/2021

De vorige vijftien wereldrecords deltavliegen stonden op naam van een buitenlander. Nu is een landgenoot in deze sport op de voorgrond getreden. Een primeur.

Nooit eerder heeft een deltapiloot een FAI-driehoek van 25 km, grosso modo een vlucht met een begin-, keer- en eindpunt, in zo korte tijd afgelegd. In amper 23 minuten en 20 seconden klaarde hij de klus, tegen gemiddeld 65 km/u. dus. Daarmee zette hij het vorige record van 51 km/u. een stuk scherper. Zijn prestatie in de streek van Sisteron, in het Franse departement Hautes-Alpes, dateert al van 19 juli 2020 maar ze is nu pas officieel erkend door de Internationale Aeronautische Federatie (FAI).

De FAI-driehoek van 25 km mag dan al de kortste afstand zijn in de reguliere competitie, de uitdaging vereist wel degelijk de juiste vaardigheden.  Je moet op zoek naar thermiekbellen, opstijgende warme lucht, om hoogte te winnen. Telkens wanneer Zeischka in een dergelijke bel terechtkwam, schoot hij tegen 80 à 110 km/u. vooruit, toch wel indrukwekkend onder zo’n soepele deltavleugel. Ook paragliders en roofvogels maken gebruik van die techniek.

De deltavleugel is een driehoekige buizenstructuur bespannen met een zeil. De piloot, met het hoofd vooruit en plat op de buik gehesen in een soort harnas dat vastgemaakt is aan de vleugel, stuurt door zijn gewicht te verplaatsen. Van voren naar achteren voor de snelheid, van links naar rechts om te draaien. Na uitgebreide theoretische en praktische cursussen kan je zelf ook ’s proberen ...