Isaac Kimeli loopt naar medaille op EK

19/12/2018

Op het EK veldlopen in het Nederlandse Tilburg heeft de Keniaanse Belg de zilveren medaille gewonnen.

De hele wedstrijd lang draaide Kimeli vlot mee voorin. In de laatste ronde bleven enkel hij, de Turk Ali Kaya en de Noor Filip Ingebritsen over. In de eindsprint gaf Kaya zich als eerste gewonnen. Finaal moest ook Kimeli buigen voor de Noor. Voor het oog van honderden Belgische fans sprintte de 24-jarige Belg naar zilver.

De medaille kwam als een grote opluchting voor hem. In 2017 mocht hij niet deelnemen aan het EK en raakte hij zijn topsportstatuut kwijt. En in augustus 2018 werd hij gediskwalificeerd op de 5.000 m tijdens het EK atletiek in Berlijn, waar hij als 5e over de meet kwam. Dat hij nu zo kon terugslaan, had hij niet meteen verwacht. Vooraf had hij de top 15 als doel.

Het was niet de eerste keer dat Kimeli een medaille in ontvangst mocht nemen. In 2016 kroonde hij zich tot Europees kampioen bij de beloften. Nu was het op zijn eerste EK bij de senioren ook meteen prijs.

Door zijn goede resultaten van afgelopen seizoen, kreeg Kimeli ondertussen opnieuw een topsportcontract van Sport Vlaanderen.