Hugo Broos wint als eerste Belgische trainer groot landentoernooi

05/02/2017

Hugo Broos heeft met de nationale ploeg van Kameroen de Afrika Cup 2017 gewonnen. Hij is de eerste Belgische trainer die een groot landentoernooi op zijn naam mag schrijven. Broos werd eerder vier keer tot Belgisch trainer van het jaar verkozen.

Hugo Broos heeft het onmogelijke waargemaakt. Tegen alle verwachtingen in loodste hij de nationale voetbalploeg van Kameroen naar de titel in de Afrika Cup. Dankzij een aantal tactische ingrepen in de finale tegen Egypte boog Kameroen een achterstand in een 1-2-zege om. Nochtans had geen enkele kenner voor het toernooi in Gabon verwacht dat Kameroen het zover zou schoppen: verschillende spelers haakten af en ook de nationale bond had twijfels over de kwaliteiten van Broos.

Tijdens het toernooi groeide Kameroen evenwel naar zijn beste vorm en schakelde het, met af en toe een gelukje, favorieten zoals Senegal en Ghana uit. Broos schrijft daardoor geschiedenis, want hij is de eerste Belgische trainer die een groot landentoernooi weet te winnen. Broos, die ook zelf een verdienstelijke voetballer was, won eerder drie Belgische titels als trainer en hij werd vier keer tot Belgisch trainer van het jaar verkozen. Om het Belgische feestje compleet te maken, stonden er ook twee spelers op het veld die in de Belgische competitie spelen. Collins Fai (Standard) en Sébastien Siani (Oostende) mochten mee de beker in de lucht steken.