Grand Slam Parijs: goud en brons voor Belgische judoka's

10/02/2022

Dankzij het goud van Toma Nikiforov (-100 kg) en het brons van Sami Chouchi (-81 kg) heeft België zich getoond en kunnen onderscheiden op een van de grootste judo-evenementen van het seizoen.

Het toernooi op de Parijse tatami begon moeizaam voor Toma Nikiforov. Zijn Mongoolse tegenstander Gonchigsuren Batkhuyag bleek heel sterk te zijn. De overwinning zorgde voor het nodige zelfvertrouwen waarna onze Belgische judoka meer controle had over zijn wedstrijden in de kwart- en halve finale. Nikiforov won zijn partijen telkens met een ippon, respectievelijk tegen de Zwitser Daniel Eich en tegen de Japanner Kentaro Iida.

In de finale stond hij recht tegenover de Israëliër, de nummer zeven van de wereld, Peter Paltchik. De strijd bleef lange tijd onbeslist waardoor het in de golden score moest beslist worden. Na 2 minuten en 28 seconden extra tijd had de Israëliër een aanval die de scheidsrechter te gevaarlijk vond. Een diskwalificatie was onvermijdelijk, en zo kon Toma Nikiforov zijn armen in de lucht steken. 

"Ik ben erg blij. Het is een speciaal gevoel. Er zijn niet veel Belgen die dit toernooi hebben gewonnen. Het was een lange dag die niet goed begon. Ik ging door veel ups en downs, maar eindigde met deze gouden medaille. Ik hoop dat ik België in extase heb gebracht en dat er meer overwinningen zullen volgen", verklaarde hij na deze tweede Grand Slam (vorig jaar won hij in Tasjkent).

In de categorie onder 81 kilo won Sami Chouchi brons. De 28-jarige Belgische judoka won zijn kleine finale tegen de Israëliër Sagi Muki op waza-ari in de golden score.

Na de Portugese overwinning van Matthias Casse, die hem enkele dagen geleden naar de wereldtop bracht, blijven de Belgische judoka's indruk maken op de internationale scène.