Gouden medaille op WK baanwielrennen

27/10/2021

Lotte Kopecky heeft de puntenkoers gewonnen. Ze bezorgt België op het wereldkampioenschap zijn eerste gouden medaille in dit onderdeel. Alles samen brachten de Belgen er zes mee naar huis.

Het 111e WK baanwielrennen werd dit jaar verreden op de wielerbaan van het Noord-Franse Roubaix. Er stonden 22 onderdelen op het programma. De Belgische deelnemers deden het schitterend. Ze behaalden zes medailles, waarvan één gouden in de puntenkoers. Daarbij rijden de vrouwen over een totale afstand van 25 km een bepaald aantal ronden en moeten ze zo veel mogelijk punten halen bij elke gewonnen tussensprint en afgelegde ronde.

Lotte Kopecky won met 76 punten door in de laatste ronde de Britse Katie Archibald (72 punten) en de Nederlandse Kirsten Wild (60 punten) te verslaan. Ze kaapte bovendien nog twee medailles weg op dit WK, dankzij haar tweede plaats in de afvalkoers (de laatste van elke tussensprint wordt tot in de eindronde uitgeschakeld) en in het omnium (de combinatie van verschillende onderdelen zoals de tijdrit, de achtervolging, de sprint …). Zo wint de Antwerpse een tweede wereldtitel op de baan na die met Jolien D’hoore in 2017 in de koppelkoers (wedstrijd waarbij ploegen van twee renners het in tussensprints tegen elkaar opnemen).

In totaal sluit België het WK af met zes medailles. Bij de drie van Lotte Kopecky moeten we de puike prestaties bij de mannen optellen: Kenny De Ketele eindigde tweede in de puntenkoers en derde met Robbe Ghys in de koppelkoers en het zilver van Tuur Dens in de scratch (waarbij alle deelnemers gelijktijdig vertrekken).

Proficiat voor de Belgische delegatie, dat ze de rijkste medailleoogst in deze nog jonge eeuw van het WK baanwielrennen heeft meegebracht!