Goud op OS in Tokio op brug met ongelijke leggers

03/08/2021

Nina Derwael is olympisch kampioene turnen geworden op de brug met ongelijke leggers. Na zilver en brons in andere sporttakken haalde België een eerste gouden medaille binnen op de Olympische Spelen van Tokio.

De 21-jarige turnster uit Sint-Truiden kwam niet echt in een favorietenrol naar deze wedstrijd. Daarvoor speelden blessures haar voorbereiding te veel parten, zodat ze eind april zelfs het EK in Bazel moest laten schieten. Bij haar aankomst in Tokio was de twijfel groot of ze aan haar twee wereldtitels (Doha, 2018 en Stuttgart, 2019) een nieuwe zege aan haar palmares zou kunnen toevoegen. Vooral omdat ze op ’t allerlaatst besloot verstek te geven voor andere toestellen (paard, balk, vloer …) om zich volledig toe te leggen op de brug met ongelijke leggers.

Tegen alle verwachtingen in beklom niet een Amerikaanse het hoogste schavotje maar overtrof Nina Derwael zichzelf in de finale en bleef ze alle tegenstanders ruim voor. Ze turnt uiteindelijk 15.200 punten bijeen (6.7 moeilijkheidsgraad, 8.5 uitvoering) en geeft de Russische Anastasia Ilyankova (14.833) en de Amerikaanse Sunisa Lee (14.500), die mee op het podium staan, het nakijken.

Na zilver voor wielrenner Wout van Aert in de wegweBstrijd en brons voor Matthias Casse in het judo (klasse tot 81 kg) bezorgt een derde atlete op de OS in Tokio België dus een medaille.

Nooit eerder weerklonk op de Olympische Spelen de Brabançonne ter ere van een Belgische gouden medaille in een onderdeel van het turnen.