Goud en zilver op EK judo

22/04/2021

Door in de finale de nummer één van de wereld in de klasse tot 100 kg te verslaan, is Toma Nikiforov Europees kampioen in Lissabon. Matthias Casse (-81 kg) won zilver. Dat belooft op minder van 100 dagen voor de OS!

Op de 70e editie van het Europees kampioenschap judo in Lissabon presteerden Matthias Casse en Toma Nikiforov opnieuw op topniveau.

Matthias Casse bewees zich als eerste in de finale voor de -81 kg. Maar tijdens deze eendaagse wedstrijd bleek duidelijk dat zijn vorige inspannende en lange kampen het vuur hadden gedoofd. In het ultieme toernooi moest hij buigen voor de Turk Albayrak. ‘Ik heb in Lissabon aardig wat vertrouwen getankt. Jammer dat we de Brabançonne niet te horen kregen. Dat zal voor de volgende keer zijn’, wierp de Antwerpenaar stralend op.

Toma Nikiforov van zijn kant zit nog altijd op z’n roze wolk na zijn eerste grandslamzege in Tasjkent en het brons dat hij in maart uit Tbilisi meebracht. Anders dan zijn vriend Matthias Casse won hij zijn vier kwalificatiekampen vóór het einde, zonder dat hij langs de golden score hoefde. In zijn Europese finale vond de Brusselaar de Georgiër Liparteliani tegenover zich, de nummer één op de wereldranglijst in die klasse. En tot ieders grote verbzaing vloerde hij hem met ippon halfweg de wedstrijd.

Beide Belgische judoka’s zullen dus in het volste vertrouwen op het vliegtuig naar de OS in Tokio stappen.