Gentenaar wereldkampioen ultralopen

27/10/2020

Geen mens heeft ooit aan één stuk door ruim 500 km gelopen. Na een wedren van 75 uur non-stop heeft de Gentenaar Karel Sabbe het record in deze buitengewone discipline gebroken.

Hij zette deze prestatie neer tijdens de Big Dog’s Backyard Ultra. Gewoonlijk vindt die wedstrijd plaats in Tennessee, in de VS, maar door corona werd hij dit jaar gelijktijdig in elk land gelopen op een soortgelijk parcours van 6,7 km. De deelnemers moesten zo veel mogelijk rondjes lopen in minder dan een uur. Sinds 2018 stond het record op naam van de Zweed Johan Steene, met 68 rondjes in 68 uur, hetzij 455 km non-stop. 

Twee Belgen zijn er dus in geslaagd de tot nu toe bekende fysieke grenzen van de mens nog te verleggen. Op de militaire basis van het Antweprse Kasterlee, waar de Belgische deelnemers aan de start verschenen, hebben Karel Sabbe en Merijn Geert beiden het wereldrecord doen sneuvelen. Maar de eerste, een Gentse tandarts uit Waregem, bleek onklopbaar en mag nu de titel The Last Man Standing (De Laatste die Overblijft) op zijn naam schrijven. 

Deze recordvreter op andere mythische loopbanen van minstens 100 km wordt dus wereldkampioen in deze uitputtingsslag, nadat hij in 75 uur 503 km (75 rondjes) heeft gelopen.