Fenomenale prestatie van Remco Evenepoel

12/09/2022

Sinds 1978 had een Belg geen grote ronde meer gewonnen. Met zijn zege in de Ronde van Spanje schrijft Remco Evenepoel een van de mooiste pagina’s in de wielergeschiedenis.

Van begin tot einde domineerde Remco Evenepoel deze 77e Vuelta. Na drie weken koers en 21 etappes smaakt de jonge Brabander de mooiste overwinning van zijn prille carrière. Hij hield zijn grootste tegenstanders in de zware bergetappes perfect onder de duim en schreef ook twee ritzeges bij op zijn palmares, zonder ooit zijn rode leiderstrui in gevaar te brengen.

Op zo’n ritwinst sinds die van Johan De Muynck in de Giro wachten we al 44 jaar. In de Vuelta hadden vóór Remco al vijf andere Belgen geschitterd: Gustaav Deloor (1935 en 1936), Frans De Mulder (1960), Ferdinand Bracke (1971), Eddy Merckx (1973) en Freddy Maertens (1977).

Uiteraard juicht heel België de machtige prestatie van het jonge nationale wonder toe. Om te beginnen koning Filip, die zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak tijdens hun vrij ontroerende videogesprek.

In Belgie is zijn krachttoer voorpaginanieuws, maar ook de internationale pers is lovend. De Franse krant L’Equipe vindt dat Remco ‘alles heeft om het te maken’. En het Spaanse Marca schrijft over een ‘fenomeen dat het eerste grote vraagteken heeft gewist en heeft bewezen het waard te zijn grote wielerwedstrijden te winnen’, terwijl voor AS deze zege ‘Evenepoel opstuwt naar een hogere divisie’.

Niemand twijfelt eraan dat de man uit het Vlaams-Brabantse Schepdaal alles in huis heeft om nog andere grote prestaties neer te zetten. Hoewel hij pas 22 is, ziet heel België hem al op een dag in de gele trui op de Champs-Elysées zijn armen in de lucht gooien.