Europees kampioenen elektrisch rolstoelvoetbal

08/09/2022

De Redwheels, de Belgische nationale ploeg rolstoelvoetbal, winnen in de finale tegen Schotland de Europese kampioenstitel.

Deze sport kan worden beoefend door wie ook in het dagelijkse leven in een elektrische rolstoel zit en wiens beperking de beoefening van een andere groepssport niet in de weg staat. Het is dus de enige sportdiscipline die actief sporten in groep mogelijk maakt voor mensen met een ernstige fysieke beperking.

De sport, uitgevonden in de jaren ’80, kwam wereldwijd op, en vooral in Europa, dankzij de logistieke en financiële steun van de UEFA aan de EPFA (European Powerchair Football Association) voor de organisatie van een Europese beker rolstoelvoetbal.

De regels zijn vrij eenvoudig! Twee ploegen van 4 spelers (waarvan een doelman) spelen 2 keer 20 minuten. De bedoeling is zo vaak mogelijk te scoren tussen twee doelpalen die 6 meter uit elkaar staan op een veld zo groot als dat voor basketbal. Ze kunnen zich tegen maximaal 10 km/u. verplaatsen en hun rolstoelen zijn voorzien van een bumper waarmee ze in alle veiligheid de bal kunnen wegschieten en begeleiden.

In Genève dus geven onze Redwheels in de slotfase van dit Europese kampioenschap zes landen partij: Oostenrijk, Duitsland, Italië, Schotland, Spanje en Zwitserland. De Belgen speelden slechts één keer gelijk tegenover zes overwinningen en versloegen daarna in de grote finale de Schotten met 2 doelen verschil.

Proficiat voor onze sporters!