Eerste Belgische medaille op WK atletiek

20/07/2022

Een jaar nadat hij brons veroverde op de marathon op de Olympische Spelen van Tokio toont Bashir Abdi andermaal wat hij in zijn mars heeft met zijn derde plaats op het WK atletiek.

Aanvankelijk was het WK atletiek gepland voor augustus 2021, maar het werd met een jaar uitgesteld doordat de Olympische Zomerspelen van 2020 door de coronapandemie moesten worden geherprogrammeerd in 2021. De wedstrijden vinden plaats tot 24 juli in Eugene, in de Amerikaanse staat Oregon.

In zijn achtste marathon pakt Bashir Abdi een derde medaille op een groot kampioenschap na het zilver op het EK van Berlijn in 2018 en het brons op de OS van Tokio vorig jaar.

Op km 33 ging de Ethiopiër Tamirat Tola er alleen vandoor. Hij bouwde snel een mooie voorsprong op die zijn achtervolgers nooit zouden kunnen dichtlopen. De Belg leidde deze achtervolging, samen met een andere Ethiopiër, maar hij werd in de laatste kilometer van de wedstrijd zelf met vier secondetjes geklopt.

De Gentenaar finishte na 42,195 km in 2u.06’48” en hij werd dus alleen ingehaald door de Ethiopiërs Tamirat Tola, bekroond wereldkampioen in 2u.05’37” (hij vestigde ook het nieuwe kampioenschapsrecord) en zilveren medaillewinnaar Mosinet Geremew, in 2u.06’44”.

We vermelden eveneens de zeer respectabele 30e plaats van Thomas De Bock, in 2u.11’54”, dat is 27” onder zijn persoonlijk record.

De medaille van Bashir Abdi is de eerste Belgische medaille op een marathon, maar de negende in de geschiedenis van de Wereldspelen!