Een ongelooflijke zege voor de Belgian Cats

26/06/2023

Door de Spaanse ploeg uit te schakelen in de laatste minuten van een spannende finale, winnen de Belgische basketbalvrouwen het EK. Een historische prestatie!

Sinds haar eerste bronzen medaille op het EK 2017 zag men deze gulden generatie almaar groeien. De Belgian Cats hadden al laten zien hoeveel ze in hun mars hadden op de Olympische Spelen (7e ) en op de twee laatste WK’s (4e in 2018 en 5e in 2022) , onder leiding van coach Philippe Mestdagh. Maar nooit was het in het basket een Belgische ploeg gelukt te klimmen naar het hoogste podium op een groot internationaal toernooi.

De Belgische damesploeg had de groepsfase vlotjes afgewerkt. Om deze Europese finale te halen moest ze knokken om de Servische speelsters in de kwartfinale (93-53-zege), daarna de Franse in de halve finale (67-63-zege) te verslaan. En voor deze apotheose tegen de Spaanse dames lagen de kaarten van de Belgische zeker niet gunstig.

Op de vloer in het Sloveense Ljubliana overtroffen de Belgen zichzelf. Hoewel ze het de hele tijd te verduren kregen, herpakten ze zich bij de start van het laatste kwart wedstrijd. Ze hadden nochtans van meet af aan achterop gestaan op het scorebord.

Emma Meesseman, verkozen tot beste speelster van het toernooi, en Julie Allemand aan het roer vormen samen met Antonia Delaere, Julie Vanloo en Kyara Linskens dit voortreffelijke grootse vijftal. Na de thriller wachtte België een 64-58 uitslag, reden om deze eerste Europese zege waardig te vieren.

Tegen Belgische tv-zenders jubelde Emma Meesseman: ‘We schreven zopas de mooiste bladzijde uit onze geschiedenis. Wat we gedaan hebben, was aartsmoeilijk. Om de besten te zijn, moesten we de besten verslaan. En we déden het!’