Eddy Merckx ongeslagen, 50 jaar na eerste Tour-zege in 1969

04/07/2019

De Kannibaal, de Beul van de Fiets, de Beethoven van de Ronde … het zijn maar een paar bijnamen die onze landgenoot en grootste wielrenner aller tijden heeft vergaard.

Deze enigszins angstaanjagende associaties steken nochtans schril af met zijn bescheidenheid en zachtmoedige aard. Maar ook bravoure, wilskracht, doorzettingsvermogen en een sterk karakter typeerden hem. Voor zijn mecaniciens ging hij zelfs door als een jantje-secuur. En niet te vergeten: hij is een echte Belg, een bindteken tussen de gemeenschappen, waar iedereen, klein en groot, trots op is en eerbiedig zijn hoed voor afneemt.

Speciaal voor Eddy Merckx verlegde de Tour-directie de Grand Départ 2019 van de Vendée naar Brussel om de 50e verjaardag te vieren van zijn eerste Tour-zege én de 100e van de eerste gele trui, die hij het langst heeft gedragen. Een huldebetoon vanjewelste. Als jongetje al bezorgde hij de boodschappen van de klanten in de kruidenierswinkel van zijn vader thuis met de fiets. De inmiddels 74-jarige oud-kampioen met maar liefst 525 overwinningen op zijn naam heeft niets verloren van zijn vroegere glans. Reclamejongens struikelden destijds over elkaar om hem te strikken voor hun merk, van waspoeder over frituurolie tot sigaretten zelfs (tja, het waren andere tijden …). Nog wordt hij druk gevraagd op te draven in interviews, voor lezingen, boekvoorstellingen, tentoonstellingen en allerlei andere publieksevenementen. Er zijn zelfs een metrostation en een plein naar onze top-Belg vernoemd.