Drie medailles op grand slam judo

01/04/2021

Sami Chouchi behaalt voor het eerst goud op een grand slam. Gabriella Willems en Toma Nikiforov van hun kant winnen brons in Tbilisi, het toernooi waar de wereldtop van deze sport samenkomt.

Na brons nog geen maand terug in Tasjkent heeft Sami Chouchi zopas een nieuwe horde genomen door op het grote toernooi van Tbilisi in de finale de Oostenrijkser Shamil Borchasvili te kloppen. Een strijd vol emoties! Al na 12 seconden leek de zaak beklonken, toen de scheidsrechter de Brusselaar met een ippon had uitgeschakeld. Maar de videobeelden brachten redding. Na een rauwe kamp, waar zelfs medische hulp vereist was, kwam de Belgische nr. 2 in de klasse tot 81 kg als winnaar tevoorschijn.

In één moeite door beklom Gabriella Willems het podium nadat ze de jonge Portugese Crisostomo had verslagen. De Luikse vloerde ze met een armklem, wat haar brons oploverde in de klasse tot 70 kg.

Toma Nikiforov tot slot klopte de Zweed Dvarby in een zeer evenwichtige strijd, tot het einde toe, en ging met een mooie derde plaats aan de haal. Zo bevestigt de Brusselaar zijn status bij het puik van de klasse tot 100 kg. Van het vorige grandslamtoernooi in Tasjkent had hij immers goud meegebracht.

Met dergelijke uitslagen maken minstens al vijf Belgische judoka’s kans om zich te plaatsen voor de aanstaande OS van Tokio.