Drie keer brons voor de Belgische judoka’s op de grand slam

23/02/2023

Na Jorre Verstraeten in de klasse tot 60 kg en Mina Libeer in die tot 57 kg behaalde ook Gabriella Willems brons in de klasse tot 70 kg op de grand slam van Tel Aviv.

Jorre Verstraeten kreeg op het podium in Tel Aviv in de klasse tot 60 kg brons omgehangen ten koste van de Australiër Katz, die hij al twee keer had verslagen en wie hij geen schijn van kans gaf. De Leuvenaar legde een fraai parcours af. Achtereenvolgens zette hij de Cyprioot Christodoulides opzij, de Israëliër Shulman en de Turk Yildiz. Maar in de halve finale van dit grote internationale toernooi ging het mis tegen de Spanjaard Garrigos, de tweevoudig regerend Europees kampioen. In de troostfinale maakte hij het weer goed.

Mina Libeer, vrijgesteld voor de eerste ronde, moest eerst in twee bitse gevechten afrekenen met de Zuid-Afrikaanse Martin en de Spaanse Equisoain voor ze in de kwartfinales de Braziliaanse Rafaela Silva (30 jaar/nr. 3) kon aanpakken. Hoewel verslagen door de regerend wereldkampioene deed ze haar voordeel met de uitsluiting van de Oekraïense Daria Bilodid in de halve finales en streed ze in de kleine finale.

Tot slot zorgde de Luikse Gabriella Willems voor een puike Belgische prestatie toen ze na een hevig bevochten kleine finale het podium beklom, voor de vijfde keer in een grand slam na Düsseldorf (zilver in 2020), Tbilisi (brons in 2021), Abu Dhabi en Bakoe (zilver in 2022). Van de Griekse Teltsidou won de Belgische judoka in de verlengingen glorieus na een geweldig gevecht.

Proficiat voor onze judoka’s, dat zij met zoveel talent brons wisten te pakken.