De Rode Duivels: olympisch kampioen 1920

11/08/2020

In 1920 wordt België voor de eerste en enige keer olympisch kampioen op de Spelen van Antwerpen

Uiteraard bestond de FIFA-Wereldbeker toen nog niet, maar de OS gingen door voor de belangrijkste internationale wedstrijd. Vooral omdat voor het eerst het toernooi ploegen uit vijftien landen, waaronder één niet-Europees, bijeenbracht. Aldus wordt België titelhouder van de enige wereldbeker voetbal in die dagen, nadat het Spanje in de kwartfinale, Nederland in de halve en Tsjechoslovakije in de finale heeft verslagen. In de pers kon je toen lezen dat ‘de Rode Duivels de beste ploeg ter wereld was’.

Vandaag hadden een aantal waarnemers graag een erester op het truitje van de Rode Duivels gezien, in navolging van Uruguay, dat van de FIFA toestemming kreeg twee extra sterren op te prikken voor de edities 1924 en 1928. Maar aan dat oor is de FIFA doof, want pas na afloop van de OS 1920 komt Jules Rimet aan het hoofd van de organisatie, de Fransman die de wereldbeker in het leven roept. Daarom beschouwt de FIFA alleen de OS van 1924 in Parijs en die van 1928 officieel als oeredities van de wereldbeker.

Dat betekent uiteraard niet dat de Rode Duivels die bewuste ster nooit op hun truitje zullen kunnen prikken. Maar dan moeten ze wel de volgende wereldbeker winnen!