Brussel wordt het Europese hoofdkwartier van e-sport

12/12/2019

De groep van verschillende Europese e-sportfederaties en -verenigingen vestigt zijn hoofdzetel in Brussel.

Terwijl sommige mensen denken dat elektronische spelletjes niet kunnen worden gelijkgesteld aan een sportieve inspanning, denken anderen dat ze in sommige gevallen wel als zodanig kunnen omschreven worden. Hoewel er geen fysieke activiteit in de eerste zin van het woord plaatsvindt, vereisen elektronische spelletjes, zelfs zonder lichamelijke inspanning, de competenties van sportieve kwaliteiten zoals reflexen, gezichtsscherpte, tactiek of teamgeest.

Het huidig enthousiasme voor deze "moderne sport" is zo groot dat er vraag is naar professionalisering zoals de meer traditionele sportdisciplines. De beste spelers trainen dagelijks in clubs met coaches, managers en sponsors. Bovendien wordt de financiële inzet steeds groter en voor sommige wereldcompetities gaat het zelfs al om miljoenen euro’s.

Daarom is het belangrijk om een globaal kader te bieden voor de e-sport. Het initiatief dat nu in Brussel wordt verankerd, zou ook moeten leiden tot de oprichting van een echte Europese federatie om toezicht te houden op de nationale bonden, zoals de UEFA doet voor het voetbal.