Brons voor Matthias Casse op OS in Tokio

29/07/2021

In de halve finale schiet de Belgische judoka net iets te kort tegenover de toekomstige olympisch kampioen. Hij vindt troost in de bronzen medaille in de categorie tot 81 kg. Zo levert hij België zijn 150e olympische plak op.

Matthias Casse mocht terecht het hoogste schavotje van het podium ambiëren, gezien zijn sterke prestaties de voorbije maanden. Hij kwam in Tokio aan als de vers regerende wereldkampioen na zijn zwaar bevochten titel op de mat in Boedapest. Een titel die geen enkele Belgische mannelijke judoka heeft behaald, terwijl illustere kampioenen hem nochtans waren voorgegaan: Robert Van de Walle (1979 en 1981), Johan Laats (1991), Cédric Taymans (2001) en Toma Nikiforov (2017) gingen allemaal onderuit in de finale.

In de kwartfinale lukte het een fysiek weerbaarder Casse zijn tegenstander op te zadelen met bestraffingen. Zoals in de vorige rondes komt hij uit in de golden score, tegen de Rus Choebetsov. En in de halve finale laat de Belg zich na een lange bloedstollende maar evenwichtige kamp verrassen door de lokale ster, de Japanner Takanori Nagase, nog altijd in de golden score. Deze laatste pakt trouwens even later goud.

Matthias Casse is echter weldra weer mentaal voldoende aangesterkt om de Georgiër Tato Grigalashvili met ippon te wippen. Dezelfde die hij op de finale van het recente wereldkampioenschap had geklopt.