Boksen: Ryad Merhy behoudt zijn gordel van wereldkampioen

22/07/2021

De Belg verdedigde voor het eerst zijn titel van wereldkampioen bij de cruisergewichten. In het Koning Boudewijnstadion sloeg hij zijn tegenstander KO in de achtste ronde.

Ryad Merhy is de eerste Belgische wereldkampioen boksen ooit. Nochtans had hij begin 2021 zijn gordel al behaald, zonder te vechten. De vorige titelhouder, de Kazach Beibut Shumenov, had maandenlang de strijd geweigerd. Daardoor bekroonde de WBA (World Boxing Association), een van de vier grote boksfederaties, onze landgenoot die zijn kans afwachtte als uitdager nr. 1.

De wereldkampioen cruisergewichten (onder 90,719 kg) kreeg dus de kans zijn titel in de ring te verdedigen. En niet om het even waar, want hij heeft zich met de Chinees Zhaoxin Zhang gemeten in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

De Brusselaar liet zien dat hij zijn gordel waard was. Tegenover de Chinese reus toonde Ryad Merhy al zijn vastberadenheid. Al meteen kreeg zijn tegenstander het hard te verduren en lag hij in de touwen. In de derde ronde trof Ryad Merhy de Chinees vol met afwisselend linkse en rechtse slagen, zodat hij een eerste keer tegen het canvas ging. De stijd verloor daarna wat aan kracht tot een linkermokerslag Zhaoxin Zhang in de achtste rond definitief vloerde.

De 28-jarige Ryad Merhy behoudt dus zijn WBA-gordel cruisergewichten en schrijft zo voor België een nieuwe bladzijde in het geschiedenisboek van deze nobele sport.