Belgischer dan de Ronde van Frankrijk 2023 heb je ze niet

27/07/2023

Nu de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld, de Ronde van Frankrijk, alweer gereden is, kan je gerust zeggen dat alle schijnwerpers opnieuw op de Belgen stonden, van bij de start in Bilbao tot aan de meet op de Champs-Élysées 22 dagen later.

Meerdere landgenoten hielden al die tijd de Belgische eer op. Het opvallendst was de Vlam van Ham, Jasper Philipsen, de sprinterrevelatie die vier etappes won en tweede eindigde in de slotetappe; we komen erop terug.

Maar eerst, om de vier zeges in perspectief te brengen, de enige andere renner die meerdere etappes won was de Sloveense ontdekking Tadej Pogacar. Het is al een fenomenale prestatie één keer de Ronde van Frankrijk te winnen, laat staan vier keer.

Aan de meet op 23 juli in Parijs werd de sprintkoning van Alpecin-Deceuninck overklast door mede-Belg Joris Meeus van Bora-Hansgrohe. ‘Ongelooflijk dat ik daar won, in mijn eerste Ronde van Frankrijk’, zei de Belg. Meer nog: het was zijn eerste zege ooit in een grote wielerwedstrijd.

De overwinning was zo nipt dat er een fotofinish aan te pas moest komen.

En laten we ook Wout van Aert van Jumbo-Visma niet vergeten. Vooral dankzij hem eindigde zijn teamgenoot Jonas Vingegaard voor het tweede jaar op rij in de gele trui. De Ronde van 2023 is er eentje die van Aert zeker nog lang zal heugen. Trouwens, felicitaties zijn hier op hun plaats, en niet alleen voor zijn sportieve prestaties. Enkele dagen voor de slotetappe keerde hij naar België terug omdat zijn vrouw moest bevallen van hun tweede kind.

Wout was niet de enige Belg die bergen verzette voor Jumbo-Visma. Ook Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck stonden in de voorhoede van de heldhaftige strijd voor het roemrijke geel. Wij feliciteren uiteraard alle renners in de Ronde, maar we tonen ook onze waardering voor de andere Belgen: Tim Declercq, Dries Devenyns en Yves Lampaert; Jasper Stuyven; Stan Dewulf en Oliver Naesen; Quinten Hermans en Jonas Rickaert, de teamgenoten van Philipsen; Dylan Teuns; Jenthe Biermans. Het meest Belgische team houden we voor het laatst. Liefst vijf van de acht renners van Lotto-Dstny zijn Belgen: namelijk Victor Campenaerts, Jasper De Buyst, Frederik Frison, Maxim Van Gils en Florian Vermeersch. 

Hopelijk schitteren zij en de andere Belgen evenzeer in de volgende Ronde van Frankrijk. Voor het zover is, gaat Remco Evenepoel voor het tweede jaar op rij in de Vuelta proberen de rode trui te pakken.