Belgische wielrenners oogsten zes medailles op het EK baanwielrennen

23/10/2016

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, dat plaatsvond van 19 tot 23 oktober, hebben de Belgische atleten uitzonderlijk goed gepresteerd. Er werden namelijk zes medailles gewonnen: één gouden, drie zilveren en twee bronzen. Daarmee tonen de Belgische baanwielrenners aan dat ze dicht bij de wereldtop aanleunen.

Nicky Degrendele beet de spits af voor ons land. De 20-jarige renster won een zilveren medaille in de keirin. Dat is een discipline in het baanwielrennen waarbij zes renners achter een derny (gangmaakmotor) rijden. Wanneer de derny de piste verlaat, sprinten de renners met snelheden tot zeventig kilometer per uur om de zege.

Vervolgens behaalde Jolien D’Hoore een zilveren medaille in de puntenkoers. Ze kwam net één puntje te kort om in aanmerking te komen voor de gouden medaille. De Belgische renster haalde evenwel haar slag thuis in de ploegkoers samen met haar partner Lotte Kopecky. Beide landgenotes overvleugelden hun tegenstanders waardoor ze gemakkelijk de gouden medaille in de wacht konden slepen. Lotte Kopecky werd ook nog eens derde in het omnium.

Bij de mannen veroverde Kenny De Ketele en Moreno De Pauw de bronzen medaille in de ploegkoers. De twee renners strandden op één punt van Frankrijk dat tweede werd. Kenny De Ketele won ook nog eens de zilveren medaille in de puntenkoers.

De Belgische wielrenners hebben met hun zes medailles aangetoond dat ze hun mannetje kunnen staan in het baanwielrennen. De hoop leeft dat ze eenzelfde prestatie neerzetten op het wereldkampioenschap in 2017.