Belgische skydivers wereldkampioen

26/10/2018

HayaBusa, de Belgische militaire ploeg skydivers, heeft deze maand haar wereldtitel formatiespringen verlengd. Op de wereldkampioenschappen in Australië mocht ze met een nieuw wereldrecord op het hoogste schavotje gaan staan.

De ploeg van het Belgische leger hoort al jarenlang bij de beste teams ter wereld. Afgelopen augustus bewees ze al op topniveau te zijn door in Hongarije het wereldkampioenschap formatiespringen voor militairen te winnen. Nu deed ze dat kunstje nog eens over op de gewone wereldkampioenschappen in Brisbane.

Het doel van formatiespringen is om tijdens een vrije val van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken met vier parachutisten. In totaal moet elk team op het WK tien sprongen uitvoeren. Tijdens hun zesde sprong gaven de Belgen hun gouden medaille extra glans door het wereldrecord van geslaagde formaties tijdens één sprong te verbeteren. Geen enkel team deed ooit beter dan de 62 figuren van de Belgen.

De wereldkampioenschappen worden tweejaarlijks georganiseerd. Ook de voorbije twee edities werd het topsportteam van Defensie wereldkampioen. De naam HayaBusa, wat slechtvalk betekent in het Japans, is dus zeker niet gestolen.