Belgische Nina Sterckx wereldkampioene gewichtheffen

26/03/2019

Met de 16-jarige Nina Sterckx uit Laarne verwelkomt België een nieuwe topsportster. Zij mag zich de Sterckxste tiener ter wereld noemen. Op het Wereldkampioenschap Gewichtheffen voor de Jeugd in Las Vegas, Californië, pakte ze goud. Een primeur voor ons land.

Nooit eerder vaardigde België een delegatie af naar dit sportevenement. Niemand vermoedde dat het met Nina meteen goed raak zou zijn, evenmin zijzelf. Beide disciplines leverden haar in totaal maar liefst 175 kg op! Zo tilde ze in de snatch (het trekken) 79 kg en in de clean and jerk (voorslaan en uitstoten) 96 kg. Daarmee liet ze twee concurrenten respectievelijk drie en vier kg achter zich. En was ze een tikkeltje minder gespannen geweest, dan had ze enkele foutjes kunnen vermijden en nóg beter presteren, liet ze achteraf weten.

Haar ongeziene prestatie écht vieren zat er evenwel niet in voor Nina. De dag na haar wereldtitel stond ze alweer in de trainingszaal om zich voor te bereiden op het Europees Kampioenschap in Georgië. Vandaar hoopt ze verder door te stoten naar de Olympische Spelen. Haar coach, ex-topgewichtheffer Tom Goegebuer, zal er alles aan blijven doen om zijn pupil zo ver te krijgen. Dat vergt uiteraard zware inspanningen en opofferingen: vroeg naar bed, feestjes afwimpelen, trainen in plaats van lekker te ontspannen tijdens de vakantie … Naast haar trainer timmeren haar sterke motivatie, volharding, steun van haar school én de vele sms’jes van haar klasgenoten verder aan de weg naar nieuwe successen.