Belgische delegatie op Olympische Winterspelen 2018

16/02/2018

Om de vier jaar gaan honderden atleten op de Olympische Winterspelen tot het uiterste om medailles in de wacht te slepen, de geschiedenisboeken te halen en hun vaderland zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. België trok met liefst 22 atleten naar het Zuid-Koreaanse Pyeonchang.

22 topatleten in 9 verschillende disciplines. 11 vrouwen en 13 mannen. In die samenstelling stelde de Belgische delegatie zich op 9 februari in Zuid-Korea op de 23e Olympische Winterspelen voor. In totaal nemen 93 landen deel, met 2.952 atleten in 7 sporten en 15 disciplines.

In het biatlon, dat het midden houdt tussen langlaufen en karabijnschieten, treden Florent Claude en Michael Rösch aan. Naar het bobsleeën, waar de deelnemers zo snel mogelijk in hun slee een ijsparcours moeten afleggen, stuurde België een 100% vrouwelijke ploeg, met Sara Aerts, An Vannieuwenhuyse, Sophie Vercruyssen en Elfje Willemsen.

In het kunstschaatsen komen broer en zus Jorik en Loena Hendrickx op de baan, maar elk apart. In het langebaanschaatsen (long track) zijn dat sporters Jelena Peeters, Bart Swings en Mathias Vosté; in het kortebaanschaatsen (short track) Jens Almey en Ward Pétré.

Kim Meylemans is onze enige skeletonatlete, een individuele sport die lijkt op bobsleeën en rodelen. Van hun kant gaan skiërs Kai Alaerts, Marjolein Decroix, Sam Maes en Kim Vanreusel zo snel mogelijk de besneeuwde hellingen in alpinestijl proberen af te dalen. Aan Thierry Langer de eer om België als enige te vertegenwoordigen in het langlaufen, een soort Noords skiën op een vlakke baan.

Snowboarders Sebbe De Buck, Seppe Smits en Stef Vandeweyer tot slot zijn leden van een nationale delegatie die tijdens de Olympische Winterspelen niet meer op een podium heeft gestaan sinds 1998 in … Japan, een buur van Korea, met langebaanschaatser Bart Veldkamp (brons op de 5.000 meter). 100 op 100 voor België, want hij was onze enige atleet op de Winterspelen toen. Het wordt knokken om het dit jaar even goed te doen, laten we wel wezen  …

Tot slot merken we op dat het Pyeongchang Paralympic Team Belgium uit twee atletes bestaat: de slechtziende skiester Eléonor Sana, door haar zus Chloé gegidst bij het alpineskiën, en hemiplegiepatiënt Jasper Balcaen, specialist slalomskiën.