Belgische atleten winnen 6 medailles op Olympische Spelen in Brazilië

21/08/2016

De Belgische atleten hebben op de voorbije Olympische Spelen in Rio de Janeiro uitstekend gepresteerd. In totaal behaalden onze landgenoten zes medailles en 19 olympische diploma’s, waardoor België op de 35ste plaats strandt in het medailleklassement.

Wielrenner Greg Van Avermaet behaalde als eerste Belg een gouden medaille na een zwaarbevochten finale. Het loodzware parcours van Rio de Janeiro was nochtans geen spek voor de bek van de Belgische renner aangezien er heel wat klimkilometers overwonnen moesten worden. Greg Van Avermaet had evenwel een superdag waardoor hij gemakkelijk de maat nam van zijn tegenstanders tijdens de eindspurt.

Nafi Thiam kroonde zich op haar beurt tot olympisch kampioene op de zevenkamp. De eerste dag verliep nagenoeg perfect waardoor ze op de tweede plaats eindigde in het algemeen klassement. De volgende dag slaagde de Belgische atlete er evenwel in om de eerste plaats te veroveren na het verpulveren van vier persoonlijke records. In het afsluitende onderdeel van de 800m moest Thiam het onderste uit de kan halen om haar eerste plaats te behouden.

In het zwemmen werd Pieter Timmers tweede op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemmen. Met zijn prestatie volgt hij in de voetsporen van Fred Deburghgraeve, die een gouden medaille won op de Olympische Spelen van ‘96. Ook de Belgische hockeyploeg voor mannen, de Red Lions, behaalde een zilveren medaille nadat ze in de finale jammer genoeg verloren van het efficiëntere Argentinië.

Naast twee gouden en twee zilveren medailles waren er ook twee bronzen medailles weggelegd voor ons land. Judoka Dirk Van Tichelt won voor het eerst in zijn carrière een medaille op dit niveau. Nochtans kreeg hij af te rekenen met een aantal tegenstanders van formaat. De Belgische judoka liet het evenwel niet aan zijn hart komen. Hij won het gevecht om de derde plaats op overtuigende wijze. Daarnaast werd Jolien D’hoore derde in het omnium, een discipline van het baanwielrennen. De renster moest daarvoor wel twee dagen lang tot het uiterste gaan, maar uiteindelijk slaagde ze in haar missie.

Tot slot hebben de Belgische 4x100m-vrouwen van 2008 ook goed nieuws gekregen. De Russische loopster Yuliya Chermoshanskaya testte namelijk positief op het gebruik van doping waardoor de Russische estafetteploeg hun gouden medaille moet inleveren. Op deze manier winnen Kim Gevaert, Olivia Borlée, Hanna Mariën en Elodie Ouedraogo alsnog de 4x100m op de Olympische Spelen in Peking.