België viert eerste wereldtitel hockey

21/12/2018

In India hebben de Red Lions het WK hockey gewonnen. Het is de eerste keer dat een Belgisch team wereldkampioen wordt in een Olympische teamsport.

In hun eerste WK-finale ooit stonden de Belgische mannen tegenover drievoudig wereldkampioen Nederland. Onze noorderburen waren erop gebrand om hun eerste titel sinds 1998 te veroveren, maar daar staken de Red Lions een stokje voor.

De finale was een vrij gesloten wedstrijd. Beide teams gaven weinig kansen weg. Na de reguliere speeltijd stond het nog altijd 0-0. Shoot-outs moesten deze derby der lage landen beslissen.

De eerste 2 Belgische shoot-outs gingen compleet de mist in bij de Belgen. Gelukkig keepte Vanasch zeer sterk en stopte hij 3 Nederlanders af. Bij de 5e Belgische poging kon De Sloover het afmaken, wat hij ook deed. De Red Lions waren uitzinnig van vreugde. Helaas besliste de videoref er anders over. De Sloovers winning goal werd afgekeurd wegens een voetfout.

Na 10 seconden wereldkampioen te zijn geweest, was de Belgische ploeg terug bij af. Van Aubel kreeg de aartsmoeilijke opdracht om terug tot rust te komen en de 6e shoot-out te nemen. Hij hield het hoofd koel en bracht België op een 3-2 voorsprong. Toen de Nederlanders hun 6e poging misten was het wel zover: de Red Lions waren wereldkampioen!

Voor de hockeyers was het de eerste keer dat ze goud wonnen op een groot toernooi. In de afgelopen jaren strandde het Belgische team altijd op de 2e plek. Op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro stond Argentinië tussen België en het goud. En op het EK in 2017 stootte België nog op Nederland. Voor die gemiste titel hebben onze hockeyers nu dubbel en dik revanche genomen.