België verovert plaats in Daviscupfinale

22/09/2017

De Belgische Daviscupploeg versloeg op 17 september het Australische team in de halve finale op de gravel van Paleis 12 in Brussel. Hoewel na de eerste twee dagen de Australiërs voorstonden, slaagden de Belgen erin hun achterstand in aanwezigheid van 8000 supporters in te halen.

Vrijdag, op de eerste dag van de halve finale, vonden twee enkelwedstrijden plaats. Luikenaar David Goffin (momenteel 12e op de ATP-ranking) versloeg John Millman, maar Steve Darcis verloor zijn match tegen de 22-jarige Nick Kyrgios (momenteel 20e op de ATP-ranking). Dit bracht de landen na de eerste matchdag op een 1-1 gelijkstand.

Op zaterdag was het de beurt aan de dubbelspelers. John Peers en Jordan Thompson versloegen in drie sets het team van Ruben Bemelmans en Arthur De Greef, waardoor de Australiërs op het einde van de tweede speeldag op voorsprong kwamen.

Op de derde en laatste dag volgden nog twee enkelwedstrijden, beide gewonnen door de Belgen. Goffin klopte Kyrgios in vier sets en Darcis slaagde erin Thompson te verslaan in drie sets. Hierdoor haalden de Belgen niet alleen hun achterstand in, maar zorgden ze ook voor een 3-2 eindzege.

België bereikte in het verleden al tweemaal de finale van de Daviscup, namelijk in 1904 en 2015, maar verloor beide keren van Groot-Brittannië. Nu staan de Belgen in de finale tegenover Frankrijk, dat in de andere halve finale Servië versloeg met 3-1. Frankrijk won in het verleden al negen keer de Daviscuptitel, met als laatste overwinning in 2001. De finale vindt dit jaar van 24 tot 26 november 2017 plaats in Frankrijk.