België terug in de Formule 1

03/04/2016

Stoffel Vandoorne schitterde tijdens zijn debuutrace. Tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Bahrein verving hij als testrijder voor het McLaren raceteam teamgenoot Fernando Alonso, die zwaar gecrasht was bij de openingsrace van het seizoen in Australië. De Belg presteerde beter dan teamgenoot Jenson Button. Hij werd tiende en veroverde het eerste punt van het seizoen voor zijn racestal McLaren.

Stoffel Vandoorne bleef bescheiden na zijn puik debuut. De race-directeur van zijn team was heel erg lovend. "Stoffel heeft de kroon op het werk gezet met dat puntje. Hij werd laat opgeroepen, had een lange reis naar Bahrein in de kleren en heeft dat omgezet in een foutloze, volwassen prestatie."

Het is heel erg uitzonderlijk dat een coureur bij zijn debuut in de F1 meteen een WK-punt behaald. De vorige reserverijder die bij zijn debuut in de Formule 1 in de punten reed, was Sebastian Vettel. Hij werd in 2007 achtste in zijn debuut in de GP van de Verenigde Staten op Indianapolis. Met deze prestatie heeft Stoffel Vandoorne België weer op de formule 1-kaart geplaatst.

F1-kenners en enthousiaste fans speculeren ondertussen over het vervolg van zijn carrière. Hij heeft niet enkel zijn positie in het eigen raceteam versterkt, hij heeft zich ook in de kijker gewerkt bij andere F1 renstallen. Misschien krijgt hij de volgende weken wel het aanbod van een permanent F1-zitje. Dan kan hij ook in de andere wedstrijden van het seizoen schitteren.

Stoffel Vandoorne kan alvast beginnen dromen om toe te treden tot een heel select clubje van legendarische Belgische F1-rijders. De meest bekende onder hen is zonder twijfel Jacky Ickx. Hij was in de jaren 1976 tot 1979 actief als F1-rijder. Hij won acht wedstrijden en eindigde twee keer als tweede in het kampioenschap. De andere bekende Belg is Thierry Boutsen. Boutsen was van 1983 tot 1993 actief als rijder in de F1 en bezorgde België drie overwinningen.

Naast deze goede piloten, bezit België met Spa-Francorchamps ook een van de mooiste en meest legendarische racecircuits. Het circuit is heel erg mooi gelegen en technisch veeleisend. Het wordt gekenmerkt door een bijzonder landschappelijk karakter en onvoorspelbare weersomstandigheden. Terwijl een deel van het wegdek droog blijft kan een ander deel van het circuit er door regen spiegelglad bijliggen.

Spa-Francorchamps geldt als een favoriet van zowel rijders als fans. Als alles goed gaat dan zou Stoffel Vandoorne zijn rijvaardigheid voor eigen publiek kunnen tonen. De Grote Prijs Formule 1 van België vindt plaats op 26, 27 en 28 augustus 2016.