België blinkt uit op WK veldrijden

29/01/2017

België heeft op het wereldkampioenschap veldrijden in het Luxemburgse Bieles twee gouden medailles behaald. Bij de mannen profs kwam Wout Van Aert als sterkste uit een materiaalslag, terwijl Sanne Cant bij de vrouwen profs haar eerste wereldtitel veroverde.

De Belgische veldrijders hebben op het wereldkampioenschap in het Luxemburgse Bieles nogmaals getoond dat ons land weinig concurrentie in het veldrijden duldt. In de twee topcategorieën, de mannen en vrouwen profs, mochten Wout Van Aert en Sanne Cant de regenboogtrui aantrekken. Opmerkelijk is dat zowel Van Aert als Cant in de Belgische gemeente Lille opgroeiden. Het dorp met amper 16.000 inwoners mocht al eerder een aantal wereldtitels veldrijden vieren, want ook Erwin Vervecken en Paul Herygers komen uit Lille, dat niet te verwarren is met de Franse grootstad.

De 22-jarige Wout Van Aert verdedigde in het Luxemburgse Bieles met succes zijn regenboogtrui. Na een slechte start kon hij stelselmatig naar de eerste positie opschuiven. Terwijl zijn concurrenten met materiaalpech te maken hadden, reed Van Aert amper een keer lek en stoomde hij op het einde overtuigend naar de wereldtitel. Hij haalde het voor zijn grote rivaal Mathieu van der Poel. Een andere Belg, Kevin Pauwels, mocht met de bronzen medaille naar huis.

Bij de vrouwen profs kregen de toeschouwers een razend spannende strijd tussen de Nederlandse Marianne Vos en de Belgische Sanne Cant. De twee dames waren de hele koers aan elkaar gewaagd, maar na een paar valpartijen leek Cant het pleit te verliezen totdat Vos met een weerbarstige ketting te maken kreeg. In de laatste meters bleek Cant technisch sterker dan de Nederlandse en sprintte ze naar haar eerste wereldtitel.