België bijzonder succesvol op EK skeeleren

24/07/2016

De Belgische atleten waren bijzonder succesvol op het Europees Kampioenschap skeeleren dat van 23 tot 30 juli in Nederland plaatsvond. Vooral Sandrine Tas, Bart Swings en de junior Nymphe Keuleers zorgden voor de medailles.

Op de openingsdag van het EK behaalde Sandrine Tas onmiddellijk een gouden medaille op de 300 meter tegen de klok. Dezelfde dag werd ze ook knap tweede op de 10 kilometer afvallingskoers.

Sandrine Tas won op de tweede dag de 15.000 meter afvallingskoers. Met haar grootste tegenstandster hoefde ze geen rekening te houden aangezien Francesca Lollobrigida gediskwalificeerd werd op de 500 meter. Tot slot behaalde ze, samen met Anke Vos en Stien Vanhoutte, een bronzen medaille op de 5.000 meter ploegkoers.

Bart Swings slaagde er jammer genoeg niet in om zijn Europese titel in de marathon te verlengen. De tweede  plaats was het hoogst haalbare, ook al omdat hij in de eindspurt werd gehinderd door de Italiaan Stefano Maresch. De Belgische atleet behaalde wel een gouden medaille op de afvallingskoers. Verder won hij ook een zilveren medaille op de 1.000 meter.

De relatief magere oogst van Bart Swings valt makkelijk te verklaren. Zijn deelname aan het EK staat immers volledig in dienst van het ijsschaatsen, de sportdiscipline waarin hij over 18 maanden wil uitblinken op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Bij de junioren was het Nymphe Keuleers die zich in de schijnwerpers skeelerde. In totaal won ze 5 medailles, namelijk 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen. Verder wonnen de Belgische mannelijke  junioren ook nog eens de zilveren medaille op de 5.000 meter ploegkoers op de weg.