Belgian Cats schrijven Belgische sportgeschiedenis

04/07/2017

De Belgian Cats, de nationale vrouwenbasketbalploeg, hebben op het Europees Kampioenschap in Tsjechië het brons veroverd. Nog nooit eerder slaagde het Belgische basketbal daarin.

Dat de Belgian Cats tot iets groots in staat waren, bewezen ze al door in de groepsfase basketbalgrootmacht Rusland met 75-76 te verslaan. Ook Montenegro en Letland konden de Belgen in de groepsfase geen strobreed in de weg leggen, wat hen meteen een plaats in de kwartfinale opleverde. Winst tegen Italië in de kwartfinale zou naast een plaats in de halve finale ook een historische deelname aan het WK basketbal betekenen. 76-66 in het voordeel van België, zo luidde het eindverdict na een thriller van formaat. Maar ook hier hield het sprookje van de Belgian Cats niet op. Hoewel Spanje in de halve finale een maat te sterk bleek, verzekerden de dames zich van het brons door met een overtuigende 78-45 te winnen van Griekenland.

Het is de eerste Belgische medaille op een internationaal basketbaltoernooi. Ondertussen bereiden ook de Red Flames, de Belgische voetbalvrouwen, zich voor op een Europees Kampioenschap dat deze zomer in Nederland zal plaatsvinden. Benieuwd of ze net zo sterk voor de dag kunnen komen als onze Belgian Cats.