Belgen dominant in eerste week van de Ronde van Frankrijk

13/07/2023

In de eerste week van de Ronde van Frankrijk, de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld, kon je niet naast meerdere Belgische renners kijken.

Jasper Philipsen van Alpecin-Deceuninck bleek in bloedvorm; hij won niet één, maar twee etappes op rij. De 25-jarige man met de bijnaam De Vlam van Ham viel aan in zowel Bayonne als Nogaro en maakte het topsprinters als de bijna gepensioneerde Mark Cavendish en meesterknecht Wout van Aert knap lastig.

Daar bleef het niet bij, want de nu al legendarische renner won ook nog etappes 7 en 11, waardoor hij tot de meest succesvolle Belgische renners in de Tour behoort.

Van Aert bewees andermaal dat hij een superknecht is – een sterke renner in dienst van de teamleider – op de mythische Tourmalet, zoals hij ervandoor ging tot boven op de bergpas en Jonas Vingegaard, zijn Deense ploegmaat van Jumbo Visma, de felbegeerde gele trui gunde.

Dus gaat het nu tussen Vingegaard en zijn meest gevreesde en gerespecteerde Sloveense rivaal, Tadej Pogacar (die overigens de rit won waar de Deen het geel greep).

Parijs is nog héél veraf, dus Philipsen, Van Aert en tal van andere Belgen hebben nog ruim de kans om uit te blinken in de grootste wielerwedstrijd ter wereld (naast uiteraard de Belgische klassiekers!).

Voor welke Belgische renners supporter jij? Laat het ons horen!