Belg wereldkampioen Formule E

17/08/2022

Met zijn podiumplaats op de laatste Grand Prix van het seizoen in Seoel werd Stoffel Vandoorne voor het eerst in zijn carrière achter het stuur van een elektrische eenzitter tot wereldkampioen gekroond.

Op 30 jaar wint Stoffel Vandoorne zijn eerste wereldtitel in een categorie autowedstrijden die opgang maakt, namelijk die van de eenzitters met een uitsluitend elektrische motor.

Deze discipline, gereglementeerd door de Internationale Automobielfederatie (FIA), werd ingevoerd in 2014. Daardoor kunnen de verschillende fabrikanten almaar krachtiger elektrische motoren bouwen, waarvan bepaalde ontwikkelingen soms voor personenwagens geschikt zijn.

Er stonden in dit achtste Formule E-seizoen (FE) zestien races op het programma. De Belg gaf telkens blijk van grote regelmaat in zijn Mercedes-EQ. De Duitse racestal ging trouwens tegelijk met de constructeurstitel lopen.

Op het circuit van Seoel in Zuid-Korea eindigde onze landgenoot tweede in de laatste race van het wereldkampioenschap. Dat volstond om hem een mooie voorsprong van 30 punten op te leveren tegenover zijn dichtste rivaal, de Nieuw-Zeelander Mitch Evans in een Jaguar.

De Kortrijkzaan die als 6-jarige in skelterwedstrijden is begonnen, heeft de mooiste erelijst bijeengesprokkeld: met name de wereldtitel Formule 4 in 2010, die in de GP 2 in 2015 en enkele Formule 1-races, waarvan een fraaie tweede plaats in de Grand Prix van Bahrein in 2016.

En wat is hij nu van plan? Zijn FE-titel weer inzetten, de Amerikaanse IndyCar Series of de erg begeerde Formule 1? Wat hij ook kiest, hopelijk wachten hem nog mooie zeges.