Belg Matthieu Bonne breekt wereldrecord wielrennen

30/03/2023

Matthieu Bonne uit Bredene (in de provincie West-Vlaanderen) heeft een wereldrecord gebroken door 3.619,72 kilometer te fietsen in zeven dagen.

Bonne ging bij zijn poging letterlijk door weer en wind. Desondanks hield hij een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur aan, een verbazingwekkende prestatie als je bedenkt dat hij 20 uur per dag op de fiets zat.

Hij heeft al eerder ongelooflijke fysieke prestaties geleverd, zoals het beklimmen van verschillende Europese bergen, deelname aan een Ironman-triatlon en het lopen van de gruwelijke Marathon des Sables, om er maar een paar te noemen.

Kortom, Bonne is zeer atletisch en ervaren in schijnbaar bovenmenselijke uitdagingen. Dat gezegd zijnde, draaiden de wielen van zijn fiets niet vanzelf. Om het record te breken, zoals hij deed, moest hij meer dan 512 kilometer per dag rijden. Ter vergelijking: dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde Tour de France-etappe.

Dat, in combinatie met een zeer beperkt slaapschema van niet meer dan drie uur per nacht, eiste een tol van zijn lichaam. Hij heeft gezegd dat hij op de laatste dag nauwelijks op zijn zadel kon zitten en dat het aanraken van zijn benen, zelfs met één vinger, "verschrikkelijk pijnlijk" was.

Matthieu Bonne hield ondanks de pijn vol, om mensen te inspireren en te bewijzen dat alles mogelijk is als je maar wilt.

Van harte gefeliciteerd, Matthieu, met deze ongelooflijke prestatie!