Belg finalist op Roland-Garros voor rolstoelspelers

14/10/2020

Nadat hij in de halve finale de nummer 1 van het enkelspel had geklopt, ging Joachim Gérard in de finale van de Open Franse Tenniskampioenschappen voor rolstoelspelers nipt onderuit.

Op de vijftiendaagse Roland-Garros was het hem gelukt in de halve finale (7-5, 2-6, 6-4) de nummer 1 van de wereld, de Japanner Shingo Kunieda, te verslaan. In de finale van dit grandslamtoernooi kon hij die krachttoer niet overdoen tegen de Brit Alfie Hewett. Uiteindelijk legde hij het af in de beslissende set. Eindscore: 6-4, 4-6, 6-3.

Het is echter een hele eer voor de sporter uit Limelette (Waals-Brabant), die voor de tweede keer in zijn carrière in een grandslamfinale voor rolstoeltennissers zat, na zijn verlies op de Australian Open in 2016.

Rolstoelstennis, een paralympische discipline, kan worden gespeeld door sporters die lijden aan paraplegie, tetraplegie of wier onderste ledematen zijn geamputeerd. Voor hen gelden dezelfde regels, behalve dat zij de bal tweemaal mogen laten stuiteren alvorens te slaan.

Terecht ontgoocheld gaf de 31-jarige Belg op de trofee-uitreiking toe: ‘Ik was het sterkst, maar in tennis wint wie het laatst scoort. Op het eind had mijn tegenstander minder fouten gemaakt en zich beter geweerd. Daarom heeft hij gewonnen.’

Wedden dat het laatste woord nog niet is gezegd over die Brabander en dat hij ooit de hoofdprijs wegkaapt in deze loodzware en uiterst spectaculaire discipline?