Arnaud de Meester wint extreme triatlon

08/11/2022

De Brusselse ultra-atleet is erin geslaagd in één keer Londen aan Parijs te rijgen door 140 te lopen, het Kanaal (ruim 40 km) over te zwemmen en 290 km te fietsen.

Het is weinigen tot nu toe gelukt in een triatlon Londen-Parijs te overbruggen. Onze 51-jarige landgenoot heeft dus een uitzonderlijke prestatie geleverd in de drie etappes van deze Enduroman, alias Arch2Arc, met de start aan Marble Arch (op de hoek van Hyde Park en Oxford Street) en aankomst aan de voet van de Arc de Triomphe (bovenaan op de Champs Elysées).

Dit huzarentstuk werd in 2000 geïntroduceerd door de Brit Edgar Ette, en hij won het ook als eerste. Amper 51 atleten haalden de finish van deze buitengewone wedstrijd: 140 km lopen van Londen naar Dover, dan 40 à 45 km het Kanaal overzwemmen en tot slot nog ‘genieten’ van 290 km fietsen van Calais naar Parijs.

De grootste uitdaging is de oversteek van het Kanaal, te vergelijken met de beklimming van de Mount Everest voor een alpinist. Het scheepvaartverkeer maakt de overtocht risicovol, met al dat kielwater. Uiteindelijk deed de Brusselaar er 71.55’ over (21.28’ lopen, 17.44’ zwemmen en 10.32’ fietsen). Tussen de proeven door kon hij maar heel even op adem komen.

De wedstrijd bestaat nu ruim 20 jaar en Arnaud de Meester is de 52e die de eretitel Enduroman behaalt. Tegelijk is hij de tweede Belgische winnaar ooit, na de Namenaar Julien Deneyer, wie het lukte bij de tweede poging in 2019.