67 km lange Belgische kustlijn in recordtijd afgezwommen

26/08/2021

Marieke Blomme is nooit te beroerd om een uitdaging van formaat aan te gaan, zoals pakweg onze kustlijn afzwemmen. Als eerste vrouw ooit sprong ze in De Panne de zee in en in Knokke-Heist er terug uit, na amper 18 uur 45 minuten. Een nieuw en dubbel record.

Het ongunstige weer had het vertrek op maandag van de 40-jarige triatlete en meervoudig Belgisch kampioene openwaterzwemmen Marieke Blomme uit Mariakerke bij Gent met twee dagen uitgesteld. Maar op woensdag 18 augustus was het zover. Vastbesloten om te slagen en zo mogelijk het oude record van 23 uur uit september 2020 op naam van de Bredenaar Matthieu Bonne met 5 uur te verbeteren, liet ze om 7.11 u. het strand achter zich en richtte ze de blik naar het noordoosten. Eerst stoomde ze nog vooruit, zodat ze algauw 20 minuten voorlag op haar schema. Later temperden de vele golven, zeker bij de muur van Zeebrugge, haar optimisme. Was dit nog wel veilig en verantwoord? Ze speelde met de gedachte op te geven. Na die bijna onoverkomelijke hindernis werd ze de laatste kilometers voortgedreven door haar automatische piloot en de pure motivatie om aandacht en donaties te vragen voor The Homestretch Foundation en Snowbility, die opkomen voor gelijke kansen in de sport. Donderdagochtend omstreeks 2.00 u. kwam er na 18 uur en 45 minuten een eind aan haar heldhaftige en glansrijke zwemtocht.

 

De overheersende gevoelens? Blijheid dat ze veilig is aangekomen, dat haar opzet is gelukt en … dat ze genoeg gezwommen heeft voor een heel jaar.