19-jarige neoprof Remco Evenepoel stapelt zeges op

13/08/2019

Onze landgenoot Remco Evenepoel van ploeg Deceuninck-Quick Step is waarlijk uit bijzonder hout gesneden. In één week wint hij de topklassieker Clásica San Sebastián en het Europees Kampioenschap tijdrijden voor profs in Alkmaar.

 

Zijn prestatie in San Sebastián, zijn allereerste grote eendagskoers, maakte hem meteen de jongste winnaar ooit in een WorldTour-wedstrijd. Hij kwam er solo aan de eindstreep. Ook op het EK tijdrijden in het Nederlandse Alkmaar liet het supertalent iedereen achter zich. Daar kregen de renners 22,4 km vlak parcours voor het wiel geschoven. In het eerste deel haalde Evenepoel al een gemiddelde van bijna 60 km/uur, weliswaar met overwegend rugwind. Zijn ploegmaat Kasper Asgreen liep op het tussenpunt 10 seconden achter. Toen al zouden de eerste twee podiumplaatsen binnen zijn. Het tweede deel, een stuk zwaarder, deed Asgreens achterstand tot einde wedstrijd oplopen tot 18 seconden.

Toch werd Alkmaar een overwinning met een bittere smaak. Evenepoel droeg ze op aan twee verongelukte generatiegenoten, Stef Loos en Bjorg Lambrecht. De eerste overleed in maart na een aanrijding in een wedstrijd voor beloften in het Henegouwse Dottenijs en de tweede in augustus na een zware val in Polen.

Met goud in Alkmaar heeft de snelheidsduivel meteen zijn ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio op zak. En in Yorkshire strijdt hij in september voor de wereldtitel tijdrijden.