Zoniënwoud sinds 2017 op UNESCO-Werelderfgoedlijst

12/08/2019

Het Zoniënwoud is het eerste natuurlijke erfgoed in België dat op de UNESCO-lijst staat, dankzij zijn uitzonderlijk oude beukenbossen.

Er bestond al een UNESCO-Werelderfgoedsite Oerbeukenbossen van de Karpaten en Oude beukenbossen van Duitsland. Inmiddels zijn ook Albanië, Bulgarije, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Spanje en … België aan de lijst toegevoegd. Voor ons land gaat het om de drie onbeheerde bosreservaten in het Zoniënwoud, ten zuidoosten van Brussel: Joseph Zwaenepoel (Vlaanderen), Le Ticton (Wallonië) en Grippensdelle (Brussel). In totaal 260 hectare.

Sinds het einde van de laatste ijstijd, zowat 10.000 jaar geleden, heeft de Europese beuk zich verspreid vanuit enkele afgelegen locaties in de Alpen, de Pyreneeën, de Karpaten en het Middellandse Zeegebied, volgens een proces dat tot op vandaag doorgaat. In het Zoniënwoud neemt de beuk al minstens 2.000 jaar een prominente plaats in, omdat hij zich makkelijk aanpast aan verschillende klimatologische en geografische omstandigheden. Daardoor kon zich hier een zeer volledige fauna en flora van beukenbossen ontwikkelen. De oudste delen van de reservaten hebben al na enkele decennia de aanblik van echte oerbossen gekregen. Enkel en alleen al op het dode beukenhout komen meer dan 200 soorten paddenstoelen voor en de hoeveelheden dood hout en monumentale bomen in de reservaten zijn al vergelijkbaar met die in echte oerbeukenbossen in Centraal-Europa.

Erfgoed om te koesteren en om van te genieten.