Zes natuurgebieden om te ontdekken

29/07/2019

Tijdens de zomer vertrekken we plichtsgetrouw op reis naar de zee, maar België heeft zoveel meer te bieden. Ken jij bijvoorbeeld onderstaande pareltjes al? Natuurplezier verzekerd!

  1. De Blankaart in Diksmuide

Cultuur en natuur beleven op één locatie? Het kan allemaal in De Blankaart. Kom een bezoekje brengen aan het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart aan de rand van de overstroombare IJzervallei in Woumen (Diksmuide) en leer alles over de lokale fauna en flora. Vooral fans van de otter kunnen hier hun hartje ophalen. Na een bezoekje aan het bezoekerscentrum staat een prachtige wandeling je te wachten.  Met een beetje geluk staat het water hoog genoeg en brengt de fluisterboot je over het moeras!   

  1. Bourgoyen-Ossenmeersen in Gent

Net buiten Gent vind je dit prachtig stukje natuur. Trek je wandelschoenen aan of trek ze uit, want dit park heeft een blotevoetenpad. Je kunt er verschillende soorten grondstructuren op een geheel unieke manier leren kennen. Trappel door modder, water en gras en geniet van de kalmte om je heen.

  1. De Hobokense Polder in Antwerpen

Ooit al gehoord van Gallowayrunderen? Deze sympathieke beestjes zijn te bewonderen in de Hobokense Polder in Antwerpen. In dit stukje ongerepte natuur vind je maar liefst 500 verschillende soorten planten. Naast galloways kun je hier ook kikkers, salamanders en reigers spotten. In 2016 werd de wandeling in de Hobokense Polder verkozen tot de wandeling van het jaar. Reden te meer om het nu zelf te proberen!

  1. Het Molsbroek in Lokeren

Natuurliefhebbers in het Waasland haasten zich naar het Molsbroek in Lokeren. In dit moerasgebied kun je urenlang turen naar wilde watervogels, rivierduintjes en graslanden. De natuur stopt hier niet, want het Molsbroek ligt vlak aan De Buylaers, het Verloren Bos en het Bospark. Tip: op elke eerste zondag van de maand kan je hier een gratis gegidste wandeling meepikken.

  1. De Liereman tussen Oud-Turnhout en Arendonk

Een van de oudste natuurgebieden van België kan ons ook vandaag nog verbazen. Met maar liefst zes verschillende wandelingen zit er in het landschap van de Liereman voor iedereen wel wat bij. Trek er zelf op uit of regel een gids om het gebied te verkennen. In het bezoekerscentrum kan je achteraf terecht voor een hapje en een drankje. Kijk tijdens de wandeling uit voor speciale vogelsoorten zoals de wulp en de nachtzwaluw. 

  1. De Zwarte Beek in Beringen

Met 1.300 hectare is de Zwarte Beek een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. Deze vallei staat bekend om haar extreme variatie aan landschappen. Zompnatte beekvallei of kurkdroge stuifduinen? De Zwarte Beek heeft het allemaal! Voor durvers is er het ‘prikkelpad’, dat bezoekers op een geheel nieuwe manier in contact brengt met de natuur.