Yacon doet intrede op Belgische markt

01/12/2017

De Belgische markt is een groente rijker: de yacon (uitgesproken als jaa-kon). Het is een knolgroente met een gemengde smaak van appel, peer en watermeloen en wordt ook wel de Boliviaanse aardwortel genoemd. De groente wordt voorgesteld als een alternatief voor aardappelen, maar ook voor fruit.

De groente komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru. De yacon groeit er al eeuwenlang en is een veel gebruikt product ter plaatse, maar wordt dus nu pas geïntroduceerd in België. Na een eerste testjaar in 2016 is de oogst van 2017 klaar voor de markt. Teler Leo Henckens uit het Limburgse Kinrooi zorgde voor een eerste opbrengst van 50 ton die nu al wordt aangeboden in enkele supermarkten in Limburg en Vlaams-Brabant. De richtprijs is drie euro per kilo (ter vergelijking: de richtprijs van aardappelen is ongeveer een euro per kilo).

De knolgroente is familie van de aardpeer, schorseneer en zonnebloem en heeft een frisse, fruitige smaak. Qua structuur is de yacon vergelijkbaar met een peer: hij is knapperig en blijft hard, ook wanneer hij gekookt wordt. De yacon kan zowel rauw als gestoofd gegeten worden. Je kan hem pureren of gebruiken voor soepen, salades, wokgerechten, hapjes of zelfs in taarten, ter vervanging van fruit. Hij zou onder andere lekker zijn als carpaccio, maar je kan er ook pickles en zelfs gin van maken.

De yacon heeft ook een zoete toets, maar bevat geen gewone suikers. Het bevat wel veel vezels en een inuline: een soort trage suiker. Als je de yacon langer bewaart, worden de trage suikers omgezet in glucose, wat voor een extra zoete smaak zorgt. Hij bevat dus weinig calorieën en is geschikt voor diabetici. Bovendien zou de inuline ook zorgen voor een verbetering van de bacteriehuishouding in de dikke darm, wat ook prebiotische werking wordt genoemd.

De nieuwe groente kan zonder pesticiden groeien in gelijk welke grond. Het innovatieve landbouwproject komt er vanuit de interesse om oude groenten terug te ontdekken en nieuwe uitheemse groenten hier uit te testen. Het teeltexperiment is financieel mogelijk gemaakt dankzij provinciale en Vlaamse overheidssteun en is een samenwerking tussen de teler, de KU Leuven, het proefcentrum voor groenteteelt, NOLIKO en AgropolisVoor de introductie van deze nieuwe groente is 40.000 euro geïnvesteerd. Er is ook een website met kooktips: www.tastyyacon.be