Wist u dat er feeën wonen in het woud?

12/04/2019

De Feeëngrot en het kasteel van Reinout, dat 25 meter boven de vlakte uittorent, liggen allebei in Croix-Rouge, tussen Virton en Étalle, in de Gaume. Volgens de legende heeft de fee Oriande hier aan Malegijs het zwaard Flamberge en het Ros Beiaard overhandigd.

In het verhaal van de Vier Heemskinderen is Malegijs de evenknie van Merlijn uit de Arthurlegende. Oriande wordt als fee in de legende genoemd, vooral in het heldendicht Maugis d’Aigremont, waar ze de rol van opvoedster op zich neemt. Zij brengt Malegijs groot en beveelt hem het Ros Beiaard te veroveren, een toverpaard tot tal van wonderen in staat, om zijn status te vestigen. Volgens Eugène Monseur, een specialist in Waalse folklore, is de plaatsnaam Les Épioux uit de legende dezelfde als Espoux of Espaux uit het heldendicht. De pas waar de feeën wonen en die de legers van Karel de Grote moeten oversteken ligt in het woud van Chiny.

In 2017 kreeg de Feeëngrot er een buitengewoon wandelpad bij, een 1,5 km lang traject vol obstakels voor de feeën. Op het didactische Feeënpad kunnen kinderen al spelend het woud herontdekken.

Nadere inhoudelijke en praktische info vindt u op: http://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/content/le-trou-des-fees-a-virton-un-lieu-totalement-magique