Wie wordt Beste Garnaalkroket van Brussel?

11/10/2018

De garnaalkroket, niet weg te denken uit het Belgische culinaire erfgoed, heeft nu zijn eigen wedstrijd in Brussel. Op 22 oktober komen 25 chefs bijeen om hun talent te tonen en de titel Beste Garnaalkroket van Brussel binnen te rijven.

Knapperige korst, smeuïge vulling, paneermeel gebruind naar wens: niet iedereen weet hoe de perfecte garnaalkroket te maken. Vandaar de wedstrijd die Visit.Brussels, het toeristische communicatieagentschap van het Brussels Gewest, voor het eerst organiseert. Het heeft onder meer de taak de culinaire scene van de hoofdstad te promoten.

De wedstrijd vindt plaats op 22 oktober in het klasserestaurant Comme Chez Soi (**). De jury, bestaande uit een tiental culinair recensenten - met name Carlo De Pascale en Eric Boschman - en voorgezeten door drievoudig sterrenchef van de zaak, Pierre Wynants, zal deze topper uit de Belgische keuken blind proeven. De juryleden moeten in een beoordelingsrooster diverse criteria invullen: vorm/grootte, gaarheid, opdientemperatuur, paneermeel, frituren van de peterselie, bordopmaak, mengsel, hoeveelheid garnalen en smaak.

De deelnemers, die een hulpchef mogen meebrengen, komen uit eerbiedwaardige Brusselse zaken: La Belle Maraichère, Chez Léon, en Restaurant Vincent - maar ook uit minder bekende goede restaurants, zoals L’Atelier de Willy of La Guinguette en Ville. Ze gingen in op een oproep via de sociale media aan de chefs uit de 19 Brusselse gemeenten.

Olivier Marette, hoofd van de gastronomische projecten bij Visit.Brussels, legt uit: De chefs mogen hun al bereide mengsel voor de kroketten meebrengen, zodat het tijd heeft om op te stijven, maar het paneermeel moeten ze de dag van de wedstrijd ter plekke maken. Dat om te controleren of alles wel degelijk ‘huisbereid’ is.

Alleen de top 10 wordt op 22 oktober ‘s avonds aan het publiek voorgesteld. De winnaar is een jaar lang na de bekendmaking van het resultaat titelhouder Beste Garnaalkroket van Brussel.