Welpjes gespot op plateau van de Hoge Venen

07/07/2021

Zowat drie jaar geleden streek een mannetjeswolf, Akela genoemd, definitief neer in de Hoge Venen. Eind vorig jaar groeide in Wallonië de hoop op nakomelingen, nadat hij het gezelschap had gekregen van een vrouwtje. Nu is het zover: er zijn drie kleintjes gespot op het plateau van de Hoge Venen.

Een medewerker van Réseau Loup merkte eerst de ouders, Akela en Maxima, op terwijl hij druk bezig was vogels te tellen. Daarna trok geritsel in het struikgewas zijn aandacht. Na ongeduldig wachten zag hij een wolvensnoetje komen piepen, dat hij heeft kunnen fotograferen. Hij schat het aantal welpjes op drie en vermoedt dat ze begin juni zijn geboren. Het gezinnetje leeft wellicht in een hol niet ver van waar ze zijn gezien, want op die leeftijd blijven de kleintjes in de buurt. De exacte vindplaats wordt geheimgehouden om hun rust niet te verstoren.

 

Dat de soort terug is, zou een natuurlijk herstel van de biodiversiteit meebrengen, want wolven hebben een positieve weerslag op de fauna en de flora. Goed nieuws dus voor het biodiversiteitsevenwicht, maar iets minder voor reeën en evers, hun geliefkoosde prooidieren. Voor ons geen probleem: wij staan niet op het menu van de wolf.