Wanneer inwoners zich ontpoppen als gidsen

27/06/2019

Wie heeft er nooit van gedroomd een stad te bezoeken ver weg van de toeristendrommen en de fijne adresjes van de inwoners te ontdekken?

Dat kan dankzij het wereldwijde Greeters-netwerk, inwoners die van hun stad houden en hun passie willen delen met reizigers uit de vier windstreken of uit een naburige stad.

De International Greeters Association, die nu in Brussel is gevestigd, telt 140 leden. Brussel is een van de zes bestemmingen met het hoogste aantal bezoekers, samen met Parijs, New York City, Chicago, Brisbane en Hamburg.

Het idee ontstond in 1992 in New York en heeft sindsdien de hele wereld veroverd, van Argentinië tot Vietnam over uiteraard ons landje. Iedereen deelt dezelfde waarden, zoals respect, verbondenheid …

In België zijn er bestemmingen te over, zowel steden als plattelandsstreken: Antwerpen, Brussel, Haspengouw, Hoegaarden, Luik, Bergen, Namen, de Leievallei …

De Greeters, enthousiastelingen en vrijwilligers, nemen u mee op een ongewone en gemoedelijke verkenningstocht door hun buurt, persoonlijke toets inbegrepen. Ze verklappen u zomaar hun favoriete plekjes en anekdotes.

Dit participatieve toerisme staat voor fijne multiculturele uitwisselingen en wederzijdse verrijking.

Probeert u het zelf maar ‘s uit: bespreek een Greeter.