Waar ligt úw zwart-geel-rode paradijs?

20/05/2021

Sommigen onder ons hebben door de gesloten grenzen onvermoede brokjes groene natuur in eigen land ontdekt. Bij anderen, die vastzitten in het buitenland, roepen die plekken gezinsvakanties, jeugdherinneringen of uitstapjes met vrienden op. Of doen ze dromen van een volgend ontdekkingsreisje.

In amper twee uur rij je met de auto van de Noordzee naar Aarlen, maar dat neemt niet weg dat het natuurlijk erfgoed in België erg gevarieerd is. Van noord naar zuid, van oost naar west, het ontbreekt ons niet aan gulle natuur. Stranden, wouden, meren, moerassen, rivieren …

Neem nu het Noordzeestrand van de Westhoek tot het Zwin, Natuurreservaat De Kalmthoutse Heide in de provincie Antwerpen, met zijn vele moerasgebieden, of de woestijnachtige Sahara in het Limburgse Lommel.

Het meer van Virelles en zijn beschermde biodiversiteit in Henegouwen, Natuurpark Hoge Venen-Eiffel in de Oostkantons, Fondry des Chiens en zijn indrukwekkende zinkput in de provincie Namen, de abdij van Villers-la-Ville met haar meditatiepaden in Waals-Brabant. En uiteraard ook het arboretum van Tervuren en het Zoniënwoud, de groene long van onze hoofdstad.

Iedereen heeft zijn eigen stukje natuur in gedachten, zijn zwart-geel-rode paradijsje, om er te herbronnen. En waar ligt úw paradijsje?

Doe mee aan onze enquête.